Ruimtes in De Rode Olifant

Rode OlifantAan het einde van de Utrechtse Baan staat een van de meest iconische gebouwen van Den Haag. Een maand lang mocht ik vertoeven in dit gebouw dat iedereen als eerste opvalt als hij of zij Den Haag aan het einde van de A12 binnen komt rijden. Het gaat natuurlijk om de Rode Olifant, eens het trotse gebouw van een oliemaatschappij. In dit gebouw zit nu Spaces, aanbieder van inspirerende kantooromgevingen voor professionals en groeiende ondernemingen.

Begin

Wie weleens in Hilversum is geweest, kent ongetwijfeld het stadhuis van Dudok. Op die plek had ook iets anders kunnen staan. Het ontwerp van de Rode Olifant was namelijk oorspronkelijk bedoeld als inzending voor een mogelijke prijsvraag voor een raadhuis in Hilversum. Het ontwerp is van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeijnder. Een van hun andere werken is het Kasteel van Sparta, het eerste voetbalstadion van Nederland dat werd geopend in 1916. Nu Sparta weer terug is in de eredivisie, is dat leuk om te melden.
De prijsvraag ging niet door en het ontwerp werd aangeboden aan de American Petroleum Company (sinds 1947 Esso), die het gebouw ook liet neerzetten. Het was in 1924 klaar

De uitwerking

Rode Olifant 3De architecten kregen een ruim budget mee. Het trotse gebouw “Petrolea” moest hoger worden dan dat van de concurrent Shell, vandaar de toren. En niet alleen de hoogte moest indrukwekkend zijn, ook aan de binnenkant werd uitgepakt. Het interieur in Art Deco stijl is heel bijzonder met veel natuursteen, kersenhouten lambriseringen, parketvloeren, veel glas-in-lood en een imponerend hoge ontvangsthal met een fraai gebogen glas-in-lood plafond.

Rode Olifant 2Je oog valt direct op de 50 meter lange muurschildering van Christiaan de Moor. Wie in Den Haag op het Gymnasium Haganum heeft gezeten, is met zijn werk opgegroeid. Hij maakte daar de muurschildering van Pythagoras, Phidias en Plato.
Niet alleen binnen is het de moeite waard om je hoofd in je nek te leggen en te genieten van al het moois. Ook aan de buitenkant van het gebouw zijn diverse beeldhouwwerken te zien. Die zijn gemaakt door Joop van Lunteren. Van hem is meer werk in Den Haag te bewonderen, zo maakte hij ook de beelden voor het toenmalige PTT gebouw aan de Kortenaerkade waar nu het International Institute for Social Studies zit.

De Rode Olifant

In 1990 betrok een nieuwe bewoner het gebouw: het advocaten- en notarissenkantoor ‘De Brauw Blackstone Westbroek’. Daarbij pasten de oude benamingen, “Petrolea” of “Essogebouw” niet meer. Een prijsvraag onder het personeel leverde de nieuwe naam op: “De Rode Olifant”.

Vandaag de dag

DenHaag-SpacesHet gebouw is met veel liefde en met behoud van alle mooie details gemoderniseerd. Sterker: verlaagde plafonds zijn weggehaald, zodat het oorspronkelijk ontwerp meer tot zijn recht komt. Kortom, het is een heerlijke plek om te werken. En dat kan ook, want het wordt nu levendig gebruikt door de klanten van Spaces. Deze klanten zijn professionals en groeiende ondernemingen uit de Haagse regio. Zij kunnen bij Spaces kantoorruimte huren. Daarnaast biedt Spaces onder meer memberships voor zzp’ers, vergaderruimtes en satellietkantoren.
Rode Olifant 1

Ik heb in dit prachtige gebouw geconcentreerd kunnen werken aan onder andere dit blogartikel. Daarnaast heb ik mensen uitgenodigd om ze in de Rode Olifant te ontmoeten. Mijn gasten gingen gretig op die uitnodiging in en waren allemaal enthousiast over het gebouw en zijn mogelijkheden.
De “Rode Olifant”, een gebouw dat inspireert.

Over meer boeiende gebouwen in Den Haag vertel ik tijdens mijn stadswandelingen en fietstours

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

10 reacties op “Ruimtes in De Rode Olifant”

  1. Jacky Gersie

    Leuk artikel weer Jacqueline en bekend, want ik heb vroeger voor De Brauw gewerkt alleen net niet meer in De Rode Olifant. Wel eens binnen geweest.

    1. Harrie Sleijser

      Een heel mooi verhaal met veel interesse gelezen en ook een paar sterke raakvlakken.
      De rode olifant ik zal het maar benoemen was het Esso gebouw. Mijn ook werkte daar en was in de oorlog bekend met bepaalde olie vooraad en zijn vrouw was giga benauwd dat dit zou kunnen uitlekken, gelukkig nooit gebeurd.
      En het Haganum ken ik via mijn badminton sport wij speelden daar in de gymzalen en inderdaad het entree was indrukwekkend.
      Naar mijn weten was de Nederlanden van 1845 een verz. maatschappij aan de Raamweg in Den Haag ook van zijn hand.
      Het was een zeer aktief “baasje”….
      HAWS.

  2. Ik heb een vraag, werden er vroeger (jaren ’40) wel eens tentoonstellingen gehouden in de grote hal van dit gebouw? Ik zoek naar een tentoonstelling zomer 1947 over de nederlandse Marine. Willem Rynja, Biervliet.

    1. Jacqueline Alders

      Hallo Willem, Ik heb je een mailtje gestuurd met informatie. Deze Marine tentoonstelling blijkt in het gebouw van de Haagse Dierentuin te zijn geweest. Dit lag naast de Rode Olifant. Helaas is het gebouw er niet meer. Lees mijn blog uit maart van dit jaar.

  3. Geeft u ook rondleidingen met uitleg over de geschiedenis en de stijl van de Rode Olifant? Zo ja dan wil ik u graag boeken voor 15 man.

    Vriendelijke groet,
    Sandra

    1. Jacqueline Alders

      Vragen over rondleidingen moet je stellen bij de huidige gebruiker: Spaces. Ik doe wel een mooie, interessante Art Nouveau & Art Deco wandeling in de Haagse binnenstad

  4. Leuk verhaal ik hoorde een ander verhaal over de reden van de bouw namelijk dat het gebouwd is als voorstel voor het Vredespaleis en niet het gemeentehuis van Hilversum . Wie weet het? Dit verhaal hoorde ik van een directielid van een oud ‘bewoner’ Esso.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders