Tegenwoordig is een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella erg populair. Maar je hoeft geen 1900 kilometer te lopen of te fietsen om Sint Jacob te vinden. Hij is in Den Haag op meerdere plekken aanwezig.
Sint Jacob
Onder de 12 apostelen van Jezus waren er twee die Jacob heetten. De Jacob waar we het hier over hebben, wordt daarom ook wel Jacobus de Meerdere of de Oudere genoemd. Hij en zijn broer Johannes, de latere evangelist, waren vissers. De twee broers waren samen met Petrus de belangrijkste discipelen van Jezus. Zoals dat vaak met meeste heiligen gebeurt, kwam ook Jacobus op een akelige manier aan zijn einde. Koning Herodes liet hem gevangennemen, mishandelen en met het zwaard ter dood brengen.
Santiago de Compostella
Twee van zijn volgelingen legden zijn lichaam in een boot en geholpen door engelen staken ze de Middellandse zee over en zeilden langs de Portugese kust naar Noord Spanje. Na een aantal miraculeuze gebeurtenissen, is Jacobus uiteindelijk begraven op de plek die we nu kennen als het bedevaartsoord, Santiago de Compostella in Galicië. Pelgrims uit heel Europa ondernemen ook vandaag de dag nog de voettocht. Of iets moderner: ze gaan op de fiets.
De culinair geïnteresseerde kent Jacob van de Coquille Saint-Jacques. De schelp van deze lekkernij is het symbool van de bedevaart naar Santiago.
In Den Haag
Er zijn in Den Haag twee kerken die zijn naam dragen: de Grote of Sint Jacobskerk en de Sint Jacobuskerk in de Parkstraat. De eerste is de oudste, begonnen als een katholieke kerk die na de Beeldenstorm in handen van de protestanten kwam.
Rondom de Grote Kerk liggen sinds kort koperen Sint Jacobsschelpen. Een mooi symbool, maar je moet wel oppassen dat je er niet over struikelt.
De Sint Jacobuskerk aan de Parkstraat is gebouwd in de 19e eeuw toen de Rooms Katholieken weer kerken mochten gebruiken.
Voor die tijd moesten de katholieken een zogeheten schuilkerk gebruiken: een gebouw waarvan je aan de buitenkant niet kon zien dat het een kerk was. De plaquette in de Oude Molstraat herinnert aan deze schuilkerk.
Naamdag
De naamdag van onze Jacob is 25 juli, houd op die dag vooral de temperatuur in de gaten. Want voordat we voor de weersvoorspelling op een app keken, gold deze spreuk: ‘Is Sint-Jacobus hel en warm, bevriest met kerstmis rijk en arm.’
Meer kerken bekijken in Den Haag? Doe met vrienden of familie de stadswandeling Haagse Hoogtepunten. Ik heb ook een fietstour langs Haagse Kerken.
3 reacties op “Sint Jacob in Den Haag”
Hier ben ik deze hele verhaal gat over mijn werk en ik leef nog steeds en ik ben bezig mijn werk afteronden . Mijn naam is Signel Romano Jacobus Emelina . Die tijd Jacobus de Merdere . Blessing weekend
… en zo kwam ik op deze website terecht.
Van 1955 tot 1969 kwam ik elke zondag in deze kerk.
Het was onze Parochiekerk toen we aan de Bazarlaan woonden.
Met het schoolkoor van de St. Vincentiusschool (Paramaribostraat) heb ik toen regelmatig boven bij het orgel tijdens de mis gezongen.
Die engelenstemmen moeten mooi geklonken hebben. Paramaribostraat 21 is nu een blokje nieuwe appartementen, het schoolgebouw is blijkbaar afgebroken.