Couperus in Den Haag

Louis Couperus in Den Haag 4
Surinamestraat Den Haag

Als de dagen korter worden en de wind weer om het huis gaat waaien, mag ik graag met een boek op de bank kruipen. Een van de boeken die ik graag en regelmatig herlees is ‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’ van Louis Couperus.

Louis Couperus in Den Haag
Louis Couperus geboortehuis
Mauritskade 43

Louis Couperus is geboren in Den Haag in 1863 en toen hij 9 jaar oud was, vertrokken hij en zijn familie naar Batavia in het toenmalige Nederlands-Indië. Hij zou daar zes jaar wonen en de familie keerde in 1878 terug naar Den Haag. In zijn volwassen leven heeft hij nog een keer een jaar in Indië gewoond en reizen gemaakt als correspondent. En hij was een tak aan een lange stamboom van Indische ambtenaren en bestuurders.
Deze ervaringen hebben hem duidelijk geïnspireerd bij het schrijven van wat wel zijn ‘Indische romans’ worden genoemd.

Van oude mensen..
Bruggetje van Takma
Bruggetje van Takma*

Strikt genomen is ‘Van oude mensen die dingen die voorbijgaan’ geen Indische roman, want het verhaal speelt zich in Den Haag af. Maar alles wat de hoofdpersonen en andere karakters in het boek denken en doen, wordt beïnvloed door gebeurtenissen in Nederlands Indië.

Bruggetje van Takma
Bruggetje van Takma*

Het boek geeft een mooie beschrijving van ingewikkelde familieverhoudingen en het soms benauwende sociale keurslijf waar mensen in de 19e eeuw in zaten. Daarnaast vind het boek erg spannend, het is een echte page turner. Al zal dat begrip in Couperus’ tijd nog niet gebruikt zijn.

Zoo ik iets ben…
Zoo ik iets ben..
Lange Voorhout

Van Couperus is de mooie uitspraak: ‘Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar’. Hij is in Den Haag geboren, heeft er gewoond en zijn as is begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen. Maar misschien nog het allermeest heeft hij zijn Haags zijn weergegeven in de prachtige beschrijvingen van de stad in zijn boek ‘Van Oude mensen….’. Lees het boek en je begrijpt waar de foto’s met een * over gaan!
Veel sporen van Couperus laat ik je zien tijdens mijn wandeling door het Willemspark en Archipel Meer info
Bewegende beelden van de schrijver vind je op Youtube. Het boek is beschikbaar als Ebook. In Den Haag zijn we rijk gezegend met instellingen die ons verder kennis laten maken met leven en werken van Louis Couperus. Het Louis Couperus Genootschap en het Louis Couperus Museum.

Je kunt dit artikel delen via:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *