Gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk

Hoe zullen we over enige tientallen jaren terugkijken op deze epidemie? Zullen kunstenaars zich laten inspireren tot het maken van bijzondere kunstwerken? Dan hebben ze in ieder geval een bijzonder voorbeeld: Het gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk aan de Scheveningseweg gemaakt door Antoon Molkenboer.

Gedenkmozaiek Antonius Abtkerk

Cholera-epidemie

In 1832 had Scheveningen de twijfelachtige eer de eerste plek in Nederland te zijn waar iemand de ziekte cholera had. In 1848 brak in Nederland opnieuw een epidemie uit, die in 1849 Scheveningen bereikte en ook daar weer veel slachtoffers veroorzaakte. De toenmalige Pastoor Schagt riep zijn parochianen op tot extra gebedsdiensten. En hij stalde het heilig sacrament uit. Het heilig sacrament is een andere benaming voor een geconsacreerde hostie, naar de woorden van Jezus: “Neemt en eet, dit is Mijn Lichaam”.

Het stralende sacrament - Kelk met hostie
Het stralende sacrament - Kelk met hostie

Na deze gezamenlijke actie bleven nieuwe sterfgevallen uit. Deze onverklaarbaar snelle afloop van de epidemie werd als een wonderbare gebedsverhoring beschouwd.

Het gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk

In 1927 kwam de nieuwe Antonius Abtkerk aan de Scheveningseweg klaar. In deze kerk is in het koor boven het altaar een prachtig mozaïek te vinden dat herinnert aan de bijzondere gebeurtenis in 1848.

Detail links

Het is ontworpen door de kunstenaar Antoon Molkenboer. Het is meer dan 200 vierkante meter groot en bestaat uit ongeveer 2 miljoen stukjes Venetiaans glas. Voor de figuren poseerden eigen parochianen die afstammelingen waren van diegene die in 1849 de gebedsstonden hadden gehouden. En de vrouw en kinderen van Molkenboer die ook parochieleden waren.

Detail rechts
Detail rechts

Het mozaïek is gemaakt in het atelier van Mauméjean Frères te Parijs, waar twaalf Italiaanse mozaïekwerkers 6 maanden aan het project hebben gewerkt.

Bekijken

Het is zeer de moeite waard om de Antonius Abtkerk te bezoeken en het mozaïek en andere kunstwerken te bekijken. Dat kan, onder normale omstandigheden, op de eerste en derde zaterdag van de maand, van 14.00 tot 16.30 uur en de toegang is vrij.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

3 reacties op “Gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk”

 1. Els M. van den Broek

  Lieve Jacqueline,

  normaal gesproken geniet ik altijd al met volle teugen van jouw blogs maar in deze tijden waarin we toch allemaal meer thuis zitten, geniet ik extra.
  Dank voor al het werk dat je er telkens weer insteekt.

  Dank en blijf gezond (en ga zo door), tot ziens bij een volgende wandeling.

  Groeten van
  Els
  ==

 2. Dank je wel. Je laat weer een heel bijzonder stukje Den Haag/Scheveningen aan ons zien in deze moeilijke tijd. Zou er over 150 ergens een herdenkingsmonument zijn aan de huidige tijd?

  Joost Biesta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders