Hoe zullen we over enige tientallen jaren terugkijken op deze epidemie? Zullen kunstenaars zich laten inspireren tot het maken van bijzondere kunstwerken? Dan hebben ze in ieder geval een bijzonder voorbeeld: Het gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk aan de Scheveningseweg gemaakt door Antoon Molkenboer.
Cholera-epidemie
In 1832 had Scheveningen de twijfelachtige eer de eerste plek in Nederland te zijn waar iemand de ziekte cholera had. In 1848 brak in Nederland opnieuw een epidemie uit, die in 1849 Scheveningen bereikte en ook daar weer veel slachtoffers veroorzaakte. De toenmalige Pastoor Schagt riep zijn parochianen op tot extra gebedsdiensten. En hij stalde het heilig sacrament uit. Het heilig sacrament is een andere benaming voor een geconsacreerde hostie, naar de woorden van Jezus: “Neemt en eet, dit is Mijn Lichaam”.
Na deze gezamenlijke actie bleven nieuwe sterfgevallen uit. Deze onverklaarbaar snelle afloop van de epidemie werd als een wonderbare gebedsverhoring beschouwd.
Het gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk
Het is ontworpen door de kunstenaar Antoon Molkenboer. Het is meer dan 200 vierkante meter groot en bestaat uit ongeveer 2 miljoen stukjes Venetiaans glas. Voor de figuren poseerden eigen parochianen die afstammelingen waren van diegene die in 1849 de gebedsstonden hadden gehouden. En de vrouw en kinderen van Molkenboer die ook parochieleden waren.
Het mozaïek is gemaakt in het atelier van Mauméjean Frères te Parijs, waar twaalf Italiaanse mozaïekwerkers 6 maanden aan het project hebben gewerkt.
3 reacties op “Gedenkmozaïek in de Antonius Abtkerk”
Lieve Jacqueline,
normaal gesproken geniet ik altijd al met volle teugen van jouw blogs maar in deze tijden waarin we toch allemaal meer thuis zitten, geniet ik extra.
Dank voor al het werk dat je er telkens weer insteekt.
Dank en blijf gezond (en ga zo door), tot ziens bij een volgende wandeling.
Groeten van
Els
==
Dank je wel. Je laat weer een heel bijzonder stukje Den Haag/Scheveningen aan ons zien in deze moeilijke tijd. Zou er over 150 ergens een herdenkingsmonument zijn aan de huidige tijd?
Joost Biesta
Liebe Jacqueline,
ein interessanter Bericht!
Vielen Dank dafür.
Bleib weiterhin gesund und hoffentlich bis ganz bald
Kathi