Ik ben geboren in een huis met een trapgevel en daar ben ik apetrots op. Maar voor een Haagse Stadsgids zit er aan mijn geboortehuis wel een ernstige complicatie. Het staat niet in Den Haag!
Het leek me verstandig om maar met de billen bloot te gaan. En dus beken ik dat ik geen Haagse van geboorte ben. Ik ben op mijn 18e in Den Haag komen wonen. De aanleiding van mijn verhuizing was mijn liefde voor een Haagse man. En ik kan zeggen dat mijn liefde voor deze man zich heeft uitgebreid naar liefde voor de hele stad Den Haag.
Als ik wel in Den Haag was geboren, was de kans erg klein geweest dat ik dezelfde intro boven een blog had kunnen zetten. Den Haag telt namelijk een zeer klein aantal trapgevels. En dan bedoel ik ‘originele’ trapgevels uit de tijd van de Renaissance.
Waar vind je trapgevels?
Het meest prominente pand met een trapgevel is het Pageshuis op het Lange Voorhout. Zo genoemd omdat hier de pages aan het hof van de Stadhouder waren ondergebracht. Pages waren jongens uit adellijke families die aan het hof dienden om daar het hofleven en de etiquette te leren. Eigenlijk een soort management trainees.
Voor andere zelfstandige huizen met trapgevels moeten we naar elders in de Haagse binnenstad. Er staan er twee in de Herderinnestraat en één in de Nieuwe Molstraat. Verder is de trapgevel nog aanwezig in een aantal complexen, zoals hofjes.
De mode regeert
Waarom hebben we in Den Haag zo weinig trapgevels? In de tijd dat ze in de mode waren, was Den Haag nog vrij klein. Nieuwere bebouwing, op bijvoorbeeld de Korte Vijverberg, is van na 1630 en toen was de architectuurmode alweer veranderd. En wie geld had, wilde dat laten zien door aan de laatste mode mee te doen. Nieuwe panden werden dus in latere stijlen gebouwd, bijvoorbeeld de Sebastiaansdoelen (nu het Haags Historisch Museum) in de classisistische stijl. En om mee te doen, lieten de vooraanstaande Hagenaars hun gevel gewoon vervangen.
Het verhaal van de trapgevel is een mooi voorbeeld van de veranderingen in het stadsgezicht die altijd hebben plaatsgevonden en die we ook nu nog in Den Haag steeds meemaken.
4 reacties op “Trapgevels in Den Haag”
Dit is leuk om te lezen. Ik had nooit zo stil gestaan bij het ontstaan van de trapgevel. Ik wist alleen maar dat ik trapgevels een stadsbeeld een bijzonder aanzien vind geven. Maar vanaf nu zal ik er met andere ogen naar kijken!
WAt leuk om zo meer te lezen over mijn stad
Zelf op zoek naar trapgevel 1900 Houtmarkt nr. 30/31.
Inmiddels gesloopt. Halve dio van de straat 1: 60 schaal
is half af van huisnr. 22 t/m 34. Kadaster tek. rond 1800 bouw
niet gevonden. Koetshuis Kempenaar en bakkerij Stein via
Beeldbank foto 1960 geklaard. Kaffa pension nr. 30 is doel.
Grtz. Jak.
Zelf op zoek naar trapgevel Houtmarkt 30/31, pension Kaffa.
Bouw voor 1800. Dio half af 1:60. Koetshuis Kempenaar en
Bakkerij Stein gereed, beeldbankfoto 1960 van hs.nr. 30 saai.
Kadaster geeft geen overzicht of ik zoek niet goed genoeg.
Aangewezen op foto 1900.
Grtz. Jak.