De spits van de Haagse Toren

Haagse TorenDe spits van onze Haagse Toren heeft een tijdje geleden maandenlang een paars rokje gedragen. Maar nu is ze weer in al haar glorie te bewonderen. Fris geschilderd, zodat ze weer een tijd mee kan. Deze schilderbeurt staat in een lange lijn van aanpassingen en onderhoud aan de toren die zo bepalend is voor het beeld van Den Haag.

Zeskantige toren

Nadat de Sint Jacobskerk in 1402 grotendeels was afgebrand, werd deze herbouwd en werd er een toren aan toegevoegd. Dit betekent dat voor Hagenaars al vanaf ongeveer 1425 dit baken in het stadsbeeld zichtbaar is. En het is een bijzondere toren. Er zijn namelijk in Nederland maar twee kerktorens die van onder tot boven zeskantig zijn (de andere toren staat in Nieuwerkerk op het Zeeuwse eiland Duiveland). Het is niet meer bekend wie de architect en/of bouwmeester was.

De spits

grote kerk den haagDe eerste spits van de toren was naar de mode van die tijd in de gotische stijl. In 1539 sloeg de bliksem is en werd de toren door het vuur verwoest. In 1542 waren we inmiddels in de Renaissance beland en kreeg de herbouwde de vorm die bij die tijd hoorde. De bliksem wist de toren overigens nog een keer te vinden, ook in 1702 ging het mis. Maar een alerte Hagenaar doofde de brand op tijd.

Neogotiek en gietijzer
haagse toren gietijzer
Bron: reliwiki

De tweede helft van 19e eeuw was een tijdperk waarin grote gietijzeren constructies mogelijk werden en de mode in de architectuur teruggreep naar de gotiek. De Haagse toren werd dan ook in 1861 gekroond met een gietijzeren, neogotische spits. Die bleek echter op den duur veel te zwaar te zijn en veroorzaakte scheuren in de toren. In 1957 is deze spits weer vervangen en sindsdien heeft de toren weer een renaissance aanblik.

Je kunt de Haagse Toren beklimmen. Het is geweldig om dit monument van binnen te bekijken en vervolgens te genieten van het prachtige uitzicht over de stand. Maar ook vanaf de grond kunnen we op veel plekken in Den Haag genieten van onze prachtige Haagse Toren.

Ik vertel over de geschiedenis van de gebouwen in Den Haag tijdens mijn stadswandelingen en fietstours.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

2 reacties op “De spits van de Haagse Toren”

    1. Jacqueline Alders

      Dat is waar. Aan de andere kant: in de 15e eeuw was deze toren ‘moderne’ hoogbouw, die weer de gebouwen van toen aan het oog onttrok.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders