Zwaan en pauw op het menu

pauw maaltijdVoor ons is een zwaan een sierlijke vogel, die we bewonderen in de vijvers in onze parken. En het dier was jarenlang het symbool van onze nationale luchtvaartmaatschappij. Pauwen zien we als prachtige siervogels. Rijke middeleeuwers echter zagen deze vogels graag als een feestelijk gerecht op hun tafel.

Feestmaaltijden

Zwanen en pauwen waren geen hapje voor door de week. We vinden ze terug in de beschrijvingen van feestelijke gelegenheden. Ik ga met u terug naar januari 1369. Toen trouwde in Den Haag de dochter van de graaf van Holland met de zoon van de Hertog van Gelre. Het feest op het Binnenhof duurde drie dagen en er waren 200 gasten. In de grafelijke boekhouding is een lange lijst van ingekochte waren te vinden. Liefst 70 zwanen zijn aangevoerd!Pauw

Pronkgerecht

Grote vogels als pauwen en zwanen werden als pronkgerechten opgediend. Dit betekende dat het vel met de veren in z’n geheel van de vogel werd gestript. Vervolgens werd het vlees klaargemaakt en weer in het vel teruggedaan. Zo werd de vogel opgediend in al zijn glorie. Het vlees van deze dieren is uitermate droog en taai, dus waarschijnlijk is vooral het vlees van jonge dieren gebruikt. pauw pasteiEen variatie was een pastei met daarbovenop de opgezette vogel. Op schilderijen uit de gouden eeuw vinden we daar mooie voorbeelden van.

Vandaag de dag

Wat eet men in deze eeuw bij vorstelijke gebeurtenissen? Het menu van het huwelijksmaal van Kate en William laat zien dat het er inmiddels matiger aan toe gaat.menu--a

Wil je meer weten over de fascinerende geschiedenis van ons eten en drinken, doe met familie of vrienden de wandeling over Hagenaars en hun eten en drinken.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders