De tijd vliegt, ook in Den Haag

‘Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen’. Dat is het begin van een lied dat vroeger (en misschien ook nu nog wel) op Oudejaarsavond werd gezongen. En we zeggen vaak tegen elkaar: ‘De tijd gaat snel, gebruik haar wel’. In Den Haag word je op meerdere plekken aan deze wijsheid herinnert.

Lange Vijverberg

Op de hoek van de Lange Vijverberg staat een appartementencomplex met op de begane grond een restaurant. Aan de gevel hangt een zonnewijzer met de mooie tekst ‘Tyd verglydt’.

Tournooiveld tijd
Tournooiveld - Lange Vijverberg

Begraafplaatsen

De plek bij uitstek waar we ons bewust zijn van onze eindigheid, is natuurlijk een begraafplaats. Ondanks deze confrontatie breng ik graag een bezoek aan de mooie begraafplaatsen die we in Den Haag hebben. Ze liggen vol met historie en zijn een groene oase van rust in onze drukke stad.

Als je door de ingang van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan loopt, zie je een zandloper. Een veel gebruikt symbool voor tijd.

Algemene Begraafplaats ingang
Ingang Algemene Begraafplaats

Zo is de zandloper ook te vinden in het hek van begraafplaats Ter Navolging aan de Duinstraat op Scheveningen.

Begraafplaats Ter Navolging
Begraafplaats Ter Navolging

Horlogemakers

Een beroepsgroep die belangrijk is voor onze tijdwaarneming zijn de horlogemakers.

Op de Prinsestraat 59 zat ooit de horlogemaker J.H. Kleijn. Zijn winkel is al een tijd weg, maar de bijzondere gevelsteen is nog te bewonderen. Deze vertelt een heel verhaal over tijd. Rondom een wijzerplaat zien we het profiel van vader tijd, ook weer de zandloper en de vleugels die ons vertellen dat de tijd vliegt.

Prinsestraat

Iets verderop op Noordeinde 15 heeft van 1909 tot ca. 1990 horlogemaker en juwelier Van Hattum gezeten. Die heeft zijn gevel laten versieren met een tegeltableau gemaakt door de firma Rozenburg. Ook hier de zandloper en de vleugels.

Noordeinde

Levensverzekering

Wie een levensverzekering wil verkopen, moet natuurlijk zijn potentiële klanten doordringen van de eindigheid van het bestaan. De verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ liet Lambertus Zijl beeldhouwwerken maken om die eindigheid te illustreren. Die beelden vind je aan het door Berlage ontworpen pand aan het Kerkplein. Behoorlijk confronterend is het beeld aan de voorgevel, een mooie illustratie van de uitdrukking ‘de dood in de ogen kijken’.

Berlage Kerkplein

En ook aan dit pand is de zandloper met vleugels te vinden, ik ga niet verklappen waar. Een opdracht voor de lezer om zijn/haar ogen eens goed de kost te geven!

Berlagegebouw Kerkplein
Berlagegebouw Kerkplein

Wil je weten hoe het lied ‘Uren, dagen, maanden, jaren’ klinkt, kijk en luister op Youtube.

Ben je benieuwd naar meer leuke, interessante details die Den Haag voor je verborgen houdt: laat mij jou met je familie, vrienden of vriendinnen of collega’s een keer rondleiden met als thema ‘Kijk Omhoog!’

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Deel op email
Deel op facebook
Deel op whatsapp
Deel op linkedin
Deel op twitter

4 reacties op “De tijd vliegt, ook in Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stadsgids Jacqueline Alders
Persoonlijk, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Scroll naar top