Sport in Den Haag

Sport en spel zijn van alle tijden. En van alle plaatsen, ook in Den Haag. Een kleine rondgang langs sport in Den Haag.

Malieveld

Het Malieveld is genoemd naar een spel. Op een lange baan stonden aan twee kanten palen. De spelers moesten met een slaghout (de maille) een houten bal in zo weinig mogelijk slagen van de ene naar de andere paal slaan. Deze maliebaan lag langs het Malieveld, op de plek waar nu de Boorlaan loopt.

Tekening van een wedstrijd tussen Frederik V van de Paltz en Frederik Hendrik, Prins van Oranje door Adriaen van de Venne, c. 1620-1 - British Museum

Net zoals nu het Malieveld gebruikt wordt voor evenementen, was dat in het verleden ook het geval. De Haagse schutterij (de vrijwillige ordehandhavers) konden er laten zien hoe goed ze konden exerceren.

Exercitie van de Haagse schutterij op de Malieveld - Iven Besoet - 1760 Coll. HGA

En in 1852 op de verjaardag van Koningin Sophie, echtgenote van Koning Willem III, konden paardeneigenaren meedoen aan een harddraverij.

Harddraverij te 's-Gravenhage ter gelegenheid van den verjaardag van H.M. de koningin der Nederlanden Coll. HGA

Binnenhof

In nieuwsuitzendingen zien we vaak opnames van ministers en staatssecretarissen die geïnterviewd worden. Dat gebeurt vlakbij de plek waar in de 16e eeuw de ‘Caetsbaan’ was. Dit ‘caetsen’ was een voorloper van ons huidige tennis.

Kaatsbaan Herinneringsplaquette Binnenhof Den Haag
Kaatsbaan Herinneringsplaquette Binnenhof Den Haag

Hofvijver

Het water van de Hofvijver bood ook mogelijkheid tot vermaak. Al in de 14e eeuw waren er steekspelen met bootjes. Op twee boten zaten roeiers en een stuurman. En iedere boot had een ‘kampioen’, een edelman die de ware deelnemer was.

Watersteekspel op de Hofvijver - Hollandse School c. 1625 - Haags Historisch Museum

Die ging met een grote houten lans op voorplecht van de roeiboot staan. De lans had aan beide kanten een platte kop. Vervolgens roeiden de boten met volle kracht langs elkaar en de moesten de twee edelen proberen elkaar van de plecht af te stoten. Wie bleef staan had gewonnen en kon door naar de volgende ronde.

Ook nu nog is er ieder jaar een waterevenement op de Hofvijver. Al gaat het er daarbij wat vriendelijker toe. De Haagse roeivereniging ‘Pelargos’ organiseert een wedstrijd waarbij bedrijven, politici, studenten en andere geïnteresseerden roeien voor een goed doel.

Zuiderpark

Voetbalvereniging ADO had in 1925 een probleem. Het terrein aan de Wassenaarseweg waar ze speelden werd verkocht en daar zouden huizen gebouwd worden. De nieuwe sportvelden in het ontwerp van het Zuiderpark waren de oplossing. ADO kreeg daar de beschikking over niet minder dan drie naast elkaar liggende speelvelden. Deze speelvelden ontwikkelden zich tot een serieus voetbalstadion. Dat werd niet alleen voor voetbal gebruikt, in 1976 hebben de Rolling Stones er opgetreden.

In het ontwerp van het Zuiderpark was ook een zwembad voorzien. Dit zwembad werd in 1925 geopend door wethouder W. Drees, die zelf als korfballer actief was.

Willem Drees monument Buitenhof Den Haag
Willem Drees monument Buitenhof Den Haag

In de 30er jaren vindt de gemeente dat het te gevaarlijk is als kinderen op de weg rolschaatsen. En het idee van een rolschaatsbaan in het Zuiderpark komt naar boven. Pas eind 50er jaren komt die baan er, nog steeds in gebruik bij de Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon.

Sportcampus Den Haag - foto Piet Vernimmen (1)
Sportcampus Den Haag - foto Piet Vernimmen

Inmiddels is er in het Zuiderpark op sportgebied het nodige veranderd. Er is nu een overdekt zwembad en na het vertrek van ADO Den Haag naar het Forepark is de Sportcampus Zuiderpark gebouwd. Daar zijn volgend jaar de Invictus Games 2020.

Je beweegt én je leert Den Haag beter kennen als je familie, vrienden of collega’s uitnodigt voor een fietstour door Den Haag.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders