Een magische voetbalwedstrijd op Houtrust

24 maart is een belangrijke datum in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. In 1913 versloeg het Nederlands elftal voor het eerst in de geschiedenis Engeland. En dat in een tijd dat iedereen dacht dat de Engelsen, die immers het voetbalspel hadden uitgevonden, onverslaanbaar waren. De gedenkwaardige wedstrijd speelde zich af op het Haagse Houtrust op wat toen het veld van H.B.S. was.  

Voor de wedstrijd

In de voorbesprekingen in de kranten werd de wedstrijd vooraf al ‘veelbesproken’ genoemd. Ook opvallend zijn de statistieken: Nederland had eerder 7 keer tegen Engeland gespeeld en alle keren verloren.

Nederlands Elftal
Nederlands Elftal*

Het totaal aantal doelpunten in die wedstrijden was Engeland 42 tegen Nederland 4. Er was wel een opgaande trend: in 1907 verloor Nederland nog met 8-1, in 1911 werd het 1-0.

Engels Elftal*

Overigens verkeerde Nederland in goed gezelschap. Behalve Denemarken had nog geen enkel land op het continent van de Engelsen gewonnen.

De spoorwegen hadden extra treinen ingelegd om supporters naar Den Haag te vervoeren. En in de stad reden extra trams, die met vlaggetjes waren versierd. En zo kwamen 17.000 toeschouwers naar Houtrust. Wie nog geen kaartje had, kon terecht bij de zwarthandelaren die buiten het sportterrein hun waren aanboden.

Bezoekers van de voetbalwedstrijd Holland - Engeland op Houtrust
Bezoekers van de voetbalwedstrijd Holland - Engeland op Houtrust - Coll HGA

De wedstrijd

De toeschouwers werden verwelkomd door de vrolijke muziek van de Jagerskapel. Onder hen waren ook de nodige hoge heren: De burgemeester van Den Haag, de gemeente-secretaris en 2 wethouders. Ook ministers, hoge ambtenaren en militairen, de voorzitter van het Olympisch Comité en een afgevaardigde van de Engelse delegatie hadden een plek op de tribune.

Scrimmage*

Nadat de Jagerskapel de volksliederen had gespeeld, begon de wedstrijd om half drie onder leiding van een Belgische scheidsrechter. Al na 8 minuten spelen scoorde De Groot en stond Nederland voor. Maar helaas maakten de Engelsen voor rust gelijk.

Eminente doelverdediger
Eminente doelverdediger*

Na de rust was het opnieuw De Groot die het Engelse net wist te vinden en dankzij mooie reddingen van keeper Göbel bleef de stand 2-1. Na het laatste fluitsignaal stormden de toeschouwers het veld op, uitzinnig van vreugde.

Het bleef nog lang onrustig in Den Haag. In de krant viel te lezen: ‘Duizenden vulden de straten en binnenstad. Bij de stations hoopten de vertrekkenden zich op. Alles ging echter ordelijk in zijn werk’.

Grote vreugde

In de kranten werd de uitzinnige vreugde over de overwinning uitgebreid beschreven. De verslagen van de voetbalwedstrijd waren aanzienlijk langer dan de berichten over de Balkanoorlog die in 1913 woedde. Wat extra opviel, omdat kranten in die tijd nog geen sportkatern hadden. Het verslag van de wedstrijd stond vaak op dezelfde pagina als de oorlogsberichten.

Leermeesters*

Na afloop bood de voetbalbond de spelers en officials een feestmaal aan in het sjieke restaurant Royal aan de Kneuterdijk (vanaf 1918 aan het Lange Voorhout). Tijdens een speech zei de leider van het Engelse gezelschap dat Nederland de wedstrijd verdiend gewonnen had.

Zo is het ‘wonder van Houtrust’ in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal bijgeschreven.

Ook sportgeschiedenis komt aan bod tijdens mijn stadswandelingen en fietstours.

*Foto’s: Delpher.nl

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

2 reacties op “Een magische voetbalwedstrijd op Houtrust”

  1. Ha Jackeline
    Altijd weer reuze aardig om te lezen.
    Zeker nu in deze bizarre tijd
    Ik kijk weer uit naar het volgende.
    Veel dank
    Hartelijke groet
    Claas Conijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders