John F. Kennedy in Den Haag

Stel: je bent de zoon van een rijke Amerikaan. Je bent op een rondreis door Europa. Je komt naar Nederland en je wilt in Den Haag overnachten. Welk hotel zou je kiezen? Des Indes? Het Kurhaus? Of toch minstens een 4-sterrenhotel.

John Kennedy maakte in 1937 met zijn vriend Kirk LeMoyne “Lem” Billings een reis van 2 maanden door Europa. In het dagboekje dat hij bijhield van deze onderneming staat een overzicht van de overnachtingsplaatsen. Daarin staat de aantekening: “Hague – Salvation Army – 40 cents”. Dus de toekomstige president van de Verenigde Staten sliep niet op een A-locatie.

De reis

kennedy in den HaagJohn F. “Jack” Kennedy studeerde aan de Universiteit van Harvard en wilde graag kennismaken met de Oude Wereld. In de 30-er jaren begon het in Europa al onrustig te worden en zijn vader raadde hem aan om bijtijds te gaan: “Voordat het schieten begint”.

Op 30 juni 1937 ging de reis van start. Voor het gemak hadden de jongeheren hun Ford Convertible in de haven van New York op het passagiersschip Washington laten hijsen. De overtocht en het vervoer waren kostbaar, maar aan hun verblijfplaatsen gaven ze niet veel geld uit. Ze sliepen in goedkope hotels en pensions en dus ook bij het Leger de Heils.

Ze bezochten onder andere Frankrijk, Italië en Duitsland. Het bezoek aan Nederland was aan het einde van de reis.

Hond en Juliana

In Duitsland werd het reisgezelschap uitgebreid met een hond, een teckel die ze “Dunker” noemden. Als het aan John had gelegen, had hij er nog 1 gekocht. Maar hij bleek allergisch te zijn, dus hebben ze in Nederland hun metgezel moeten verkopen.

In januari 1937 waren Prinses Juliana en Prins Bernhard getrouwd. De beelden van dit huwelijk hadden ook de US bereikt en zaten blijkbaar ook bij John op zijn netvlies. In een brief aan zijn moeder schrijft hij dat iedereen in Nederland op Juliana en Bernhard lijkt. Hij begint die brief met het grapje “We zijn in Den Haag, op bezoek bij Prinses Juliana”.

In Den Haag en vervolg

Kennedy in Den HaagJack en Lem bekeken in Den Haag het Centrum en ze bezochten Scheveningen en de haven. Aan het einde van hun tweede dag verkochten ze de teckel en gingen verder naar Antwerpen en daarna naar Engeland.

John F. Kennedy werd in 1961 President van de Verenigde Staten. Maar hij werd, zoals we allemaal weten, in 1963 vermoord. Juliana werd in 1948 Koningin en dat bleef ze tot 1985. Als Kennedy langer had geleefd, had hij misschien toch nog een (staats) bezoek kunnen afleggen.

Diary of the European trip
Herman Rosenberg. Twee jongens en een hond. Artikel in het Jaarboek 2011 van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe.

Ik vertel over bezoekers aan Den Haag tijdens mijn stadswandelingen en fietstours.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

1 reactie op “John F. Kennedy in Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders