Vrijmetselarij Museum in Den Haag

Ik ben een groot liefhebber van kleine musea. En vooral van musea die een verhaal vertellen. Den Haag heeft een uniek museum: Het Vrijmetselarij Museum. Je kunt hier kennismaken met het heden en verleden van de Orde van Vrijmetselaren.

Vrijmetselarij in Den Haag

Grootoosten der NederlandenWie over de Fluwelen Burgwal loopt, kan daar in de gevel van nummer 22 een bijzondere tekst zien die is afgeleid van de officiële naam ‘Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden’.

Prins Frederik
Prins Frederik*

Dit pand werd in 1856 aan de Orde geschonken door Prins Frederik, een broer van Koning Willem II. Frederik was van 1816 tot 1881, dus 65 jaar!, Grootmeester-Nationaal van de Orde. Toen hij 50 jaar Grootmeester was, gaf hij de Orde een belangrijk cadeau: Een bibliotheek met 7.000 boeken en 2.000 manuscripten die de complete geschiedenis van de vrijmetselarij beslaat. Deze bibliotheek is samengesteld door de Duitse medicus, vrijmetselaar en bibliofiel Georg Kloss. Vandaar dat de verzameling ook wel wordt aangeduid als de ‘Bibliotheca Klossiana’.

Tweede Wereldoorlog
Entree trap met beginsel verklaring
Entree trap met beginsel verklaring*

Voor de Duitse bezetters was de Vrijmetselarij een ‘volksvijandige organisatie’. Daarom namen ze al in het eerste oorlogsjaar het overgrote deel van bibliotheek, archief en museumcollectie in beslag. De Klosscollectie kwam gelukkig al in 1946 terug naar Nederland. De archieven van de organisatie deden er langer over om ‘thuis’ te komen. Zij werden door het Rode Leger vanuit Duitsland naar Moskou meegenomen en pas in 2004 weer naar Nederland overgebracht. In het najaar van 1941 haalden de Duitsers ook een groot deel van de voorwerpen uit de museale collectie weg. Helaas is hiervan het overgrote deel verloren gegaan.

Het Vrijmetselarij Museum nu
Vrijmetselarij Museum
Gebouw Javastraat 2b*

Het pand aan de Fluwelen Burgwal is al sinds halverwege de jaren 90 niet meer in gebruik door de Orde. En inmiddels kun je de verzamelingen aantreffen in een prachtig pand aan de Javastraat. Het is in 1908 gebouwd in opdracht van de meubelfabrikant Pander en het ontwerp is van de architecten A.P. Smits en J. Fels.

Wat is er te zien
Tuinzaal souterrain
Tuinzaal souterrain*

Het museum vertelt het verhaal van de Vrijmetselarij en het legt uit wat het betekent om een Vrijmetselaar te zijn. Het gebruikt hiervoor een tijdlijn, schilderijen en bijzondere voorwerpen. En je kunt een Tempel bezoeken.De Koninklijke hamer

De Koninklijke hamer*

 Meer informatie en reserveringen.

Combineer je bezoek aan het museum met een wandeling door de prachtige, Haagse buurten Willemspark en Archipel

* Foto’s Vrijmetselarij Museum

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Deel op email
Deel op facebook
Deel op whatsapp
Deel op linkedin
Deel op twitter

4 reacties op “Vrijmetselarij Museum in Den Haag”

 1. Barbara Couwenbergh

  Beste Jaqueline,

  bedankt voor je bericht dat ik met veel interesse heb gelezen en aan de leden van de Duitse Klub heb doorgestuurd. Ik woon er vlak bij en ga er zeker op bezoek.
  Een tijdje geleden heeft Jan Willem de Savornin Lohman bij ons in de Klub een lezing gehouden over de vrijmetselarij. Was zeer interessant.
  Bedankt en veel groeten
  Barbara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stadsgids Jacqueline Alders
Persoonlijk, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Scroll naar top