Route langs beelden in het Zuiderpark

Aart van den IJssel Zuiderpark Zon
Aart van den IJssel – Zon

Ik vind mezelf een oplettende Haagse stadsbewoner. Maar ik realiseer me dat ook ik vaak gedachteloos loop of fiets langs mooie en interessante kunst die in onze stad staat. Dat geldt misschien ook voor mijn lezers, daarom dit keer: de beelden in het Zuiderpark.

Het begin van kunst in het Zuiderpark
Gra Rueb Zuiderpark Vrouw
Gra Rueb – Vrouw

Van 9 april tot 2 juni 1941 had Den Haag zijn eigen Keukenhof. Tijdens deze oorlogsdagen konden Hagenaars van kleur en kunst genieten tijdens de tentoonstelling ‘Bloemen en Beelden’ in het Zuiderpark, dat toen nog geen vijf jaar bestond. In het blad ‘De Kampioen’ werd deze manifestatie als volgt aangekondigd: “Het Centraal Bloembollen Comité te Haarlem heeft voor deze tentoonstelling een half millioen bollen beschikbaar gesteld.

Lidy Buma Zuiderpark De Fluitspeler
Lidy Buma – De Fluitspeler

Deze zijn reeds geplant in groote vakken en allerlei kleurschakeeringen. Er kan verwacht worden, dat – behoudens bijzondere omstandigheden – duizenden naar het Zuiderpark zullen komen, om te genieten van de bloemenweelde en de voorjaarsbloesems, welke het Zuiderpark een buitengewoon mooien aanblik zullen verleenen”. Voor ƒ 0,10 voor 1 persoon of ƒ 0,25 voor een gezin konden Hagenaars genieten van een 90-tal beelden van bekende kunstenaars.

Beelden in het Zuiderpark nu

Van de 90 beelden uit 1941 zijn de twee hierboven getoonde nog over. Ze zijn te zien in de prachtige kleurenfilm die van de tentoonstelling bewaard is gebleven.

Corinne Franzen Toegang Zuiderpark Veluweplein Adam
Corinne Franzen – Man

De overige beelden in het Zuiderpark hebben verschillende achtergronden. Er zijn beelden die speciaal voor de locatie gemaakt zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de beelden die de verschillende ingangen markeren.

Corinne Franzen Toegang Zuiderpark Veluweplein Eva
Corinne Franzen – Vrouw

De twee beelden bij de hoofdingang aan het Veluweplein zijn een mannenfiguur die de overwinning moet symboliseren en het andere beeld is een dame die snelheid uitbeeldt. In de jaren vijftig werden deze beelden in de volksmond Adam en Eva genoemd. De jeugd uit de buurt verzamelde zich na schooltijd bij de ingang van het park: de jongens onder Adam en de meisjes onder Eva.

Phil van de Klundert Zuiderpark Banaan
Phil van de Klundert – Banaan

Er zijn ook beelden die eerst op een andere plek in Den Haag hebben gestaan. Zo herinner ik me nog heel goed het fruit dat op het voorterrein van Ziekenhuis Leyenburg lag. De kunstenaar Phil van de Klundert had de maat van zijn kunstwerken zo bepaald, dat ze vanaf de bovenste ziekenhuisetages makkelijk herkenbaar waren. Van deze fruitschaal is alleen de banaan nog over, die nu in het groene gras van het Zuiderpark te bewonderen is.

Omdat het Zuiderpark beelden van andere plekken liefdevol opvangt, wordt het ook wel het weespark genoemd. Maar omdat wezen opgroeien, komt het ook voor dat een beeld weer vanuit het Zuiderpark naar een plek in de stad verhuist. Stroom Den Haag is de belangrijke uitvoerder van dit beheer van kunst in onze Haagse, openbare ruimte.

Het Team
Bram Roth Zuiderpark Liggende Vrouw
Bram Roth – Liggende Vrouw

Het Collectie Escamp Team is een actieve groep bewoners van Escamp die de monumentale kunst in Escamp onder de aandacht willen brengen van de inwoners van Escamp. En de rest van Den Haag! En ze fungeren als monumentenwachters. Als een kunstwerk door weer en wind of (helaas) vandalisme is beschadigd, geven de leden van het Team een seintje naar de Gemeente Den Haag. Ik dank de leden van het team voor hun werk aan het instandhouden en bekend maken van kunst in de wederopbouwwijken van Den Haag.

Roel Buijs Toegang Zuiderpark Melis Stokelaan
Roel Buijs – Poo

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

3 reacties op “Route langs beelden in het Zuiderpark”

 1. Henny van Egmond

  Dag Jacqueline,

  Wat een leuke tocht lijkt me dit. Helaas nog niet voor mij.
  Een drukke tijd breekt namelijk aan voor ons. Wij verhuizen binnenkort.

  Ik blijf je Nieuwsbrieven lezen en hoop voor het einde van dit jaar een paar afspraken te kunnen maken.

  Met vriendelijke groet, Henny van Egmond

 2. menno brongers

  Kan iemand mij vertellen waar het beeldhouwwerk van Picasso gebleven is. Het stond dichtbij het Zuiderpark op een hoek van de Leyweg en was van gezandstraald beton. Het is lang geleden dat ik het gezien heb hoor (1960) , maar het was een groot werk en ik kan het ook middels internet niet vinden. Dank alvast.

 3. Engelien Gribnau

  ik ben opzoek naar iemand die een rondleiding , lopend, langs de beelden in het Zuiderpark geeft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders