Route langs beelden in het Zuiderpark

Aart van den IJssel Zuiderpark Zon
Aart van den IJssel – Zon

Ik vind mezelf een oplettende Haagse stadsbewoner. Maar ik realiseer me dat ook ik vaak gedachteloos loop of fiets langs mooie en interessante kunst die in onze stad staat. Daarom ben ik erg blij met de Zuiderparktocht, een fiets-wandelroute van 6,5 kilometer langs 30 kunstwerken. Met veel kennis en liefde samengesteld door het Collectie Escamp team.

Het begin van kunst in het Zuiderpark
Gra Rueb Zuiderpark Vrouw
Gra Rueb – Vrouw

Van 9 april tot 2 juni 1941 had Den Haag zijn eigen Keukenhof. Tijdens deze oorlogsdagen konden Hagenaars van kleur en kunst genieten tijdens de tentoonstelling ‘Bloemen en Beelden’ in het Zuiderpark, dat toen nog geen vijf jaar bestond. In het blad ‘De Kampioen’ werd deze manifestatie als volgt aangekondigd: “Het Centraal Bloembollen Comité te Haarlem heeft voor deze tentoonstelling een half millioen bollen beschikbaar gesteld.

Lidy Buma Zuiderpark De Fluitspeler
Lidy Buma – De Fluitspeler

Deze zijn reeds geplant in groote vakken en allerlei kleurschakeeringen. Er kan verwacht worden, dat – behoudens bijzondere omstandigheden – duizenden naar het Zuiderpark zullen komen, om te genieten van de bloemenweelde en de voorjaarsbloesems, welke het Zuiderpark een buitengewoon mooien aanblik zullen verleenen”. Voor ƒ 0,10 voor 1 persoon of ƒ 0,25 voor een gezin konden Hagenaars genieten van een 90-tal beelden van bekende kunstenaars.

Beelden in het Zuiderpark nu

Van de 90 beelden uit 1941 zijn de twee hierboven getoonde nog over. Ze zijn te zien in de prachtige kleurenfilm die van de tentoonstelling bewaard is gebleven.

Corinne Franzen Toegang Zuiderpark Veluweplein Adam
Corinne Franzen – Man

De overige beelden in het Zuiderpark hebben verschillende achtergronden. Er zijn beelden die speciaal voor de locatie gemaakt zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de beelden die de verschillende ingangen markeren.

Corinne Franzen Toegang Zuiderpark Veluweplein Eva
Corinne Franzen – Vrouw

De twee beelden bij de hoofdingang aan het Veluweplein zijn een mannenfiguur die de overwinning moet symboliseren en het andere beeld is een dame die snelheid uitbeeldt. In de jaren vijftig werden deze beelden in de volksmond Adam en Eva genoemd. De jeugd uit de buurt verzamelde zich na schooltijd bij de ingang van het park: de jongens onder Adam en de meisjes onder Eva.

Phil van de Klundert Zuiderpark Banaan
Phil van de Klundert – Banaan

Er zijn ook beelden die eerst op een andere plek in Den Haag hebben gestaan. Zo herinner ik me nog heel goed het fruit dat op het voorterrein van Ziekenhuis Leyenburg lag. De kunstenaar Phil van de Klundert had de maat van zijn kunstwerken zo bepaald, dat ze vanaf de bovenste ziekenhuisetages makkelijk herkenbaar waren. Van deze fruitschaal is alleen de banaan nog over, die nu in het groene gras van het Zuiderpark te bewonderen is.

Omdat het Zuiderpark beelden van andere plekken liefdevol opvangt, wordt het ook wel het weespark genoemd. Maar omdat wezen opgroeien, komt het ook voor dat een beeld weer vanuit het Zuiderpark naar een plek in de stad verhuist. Stroom Den Haag is de belangrijke uitvoerder van dit beheer van kunst in onze Haagse, openbare ruimte.

Het Team
Bram Roth Zuiderpark Liggende Vrouw
Bram Roth – Liggende Vrouw

Het Collectie Escamp Team is een actieve groep bewoners van Escamp die de monumentale kunst in Escamp onder de aandacht willen brengen van de inwoners van Escamp. En de rest van Den Haag! En ze fungeren als monumentenwachters. Als een kunstwerk door weer en wind of (helaas) vandalisme is beschadigd, geven de leden van het Team een seintje naar de Gemeente Den Haag. De Zuiderparktocht is al weer hun 5e gids langs monumenten en architectuur in het Stadsdeel Escamp. Allemaal zeer de moeite waard! Ik dank de leden van het team voor hun werk aan het instandhouden en bekend maken van kunst in de wederopbouwwijken van Den Haag.

5 tochten van het Collectie Escamp Team:
Roel Buijs Toegang Zuiderpark Melis Stokelaan
Roel Buijs – Poort
 1. Fietstocht (2014) 12 km langs 16 kunstwerken – 4 km
 2.  Snoecktocht (2015) een fietstocht 14 km langs 7 kunstwerken van Jan Snoeck
 3. Escamp Geveltocht (2017) fietstocht van 13 km langs 24 kunstwerken aan gevels
 4. Architectuur- en kunsttocht (2017), wandeltocht van 7 km langs 24 kunstwerken
 5. Zuiderparktocht (2017), wandel- of fietstocht 6,5 km langs 30 kunstwerken

Tocht 1 t/m 5 is gratis verkrijgbaar aan de balie van Theater Dakota en bij STROOM Den Haag (in kleine aantallen bij de bibliotheek Leyweg);
Tocht 5 is gratis verkrijgbaar bij het Zuiderparktheater

Ken je mensen die van kunst én van Den Haag houden? Deel dit artikel via:

2 gedachtes op “Route langs beelden in het Zuiderpark”

 1. Henny van Egmond

  Dag Jacqueline,

  Wat een leuke tocht lijkt me dit. Helaas nog niet voor mij.
  Een drukke tijd breekt namelijk aan voor ons. Wij verhuizen binnenkort.

  Ik blijf je Nieuwsbrieven lezen en hoop voor het einde van dit jaar een paar afspraken te kunnen maken.

  Met vriendelijke groet, Henny van Egmond

 2. menno brongers

  Kan iemand mij vertellen waar het beeldhouwwerk van Picasso gebleven is. Het stond dichtbij het Zuiderpark op een hoek van de Leyweg en was van gezandstraald beton. Het is lang geleden dat ik het gezien heb hoor (1960) , maar het was een groot werk en ik kan het ook middels internet niet vinden. Dank alvast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *