Inproc meer dan 150 jaar in Den Haag

Inproc theeIk houd van thee en niet van koffie, mijn man houdt van koffie en niet van thee. Gelukkig zijn we het over een ding wel eens: de leukste en meest interessante koffie- en theewinkel van Den Haag is de Inproc op de Denneweg.

Indische PROducten Centrale – Inproc

Al in 1853 begon de familie Leupen in een winkel op de Denneweg met het verkopen van Indische producten. Ze importeerden zelf allerlei producten uit onze toenmalige kolonie Nederlands Indië.

Familie Bartfeld

Inproc overzichtIn 1937 nam Max Bartfeld het bedrijf over. Hij en zijn gezin waren in 1937 uit Duitsland vertrokken, omdat ze zich daar als Joden niet meer veilig voelden. Dat was Den Haag ook niet meer na mei 1940. Door onder te duiken, heeft de familie de oorlog overleefd.
Een andere winkelier, de heer Liesker, heeft de winkel in de oorlog heel goed beheerd. Daarom konden de Bartfelds de Inproc weer voortzetten. Ze hebben de zaak tot 1967 gedreven en hem toen verkocht aan de familie Buys.

Familie Buys

Piet en Corrie BuysPiet en Corrie Buys hadden weinig ervaring met winkels, maar door te kiezen voor kwaliteit en aandacht waren ze succesvol. De koffie werd door hen zelf vers gebrand en gemalen en ze mengden de thee. Er ontstond een eigen huismerk ’Melati’, dat je nog steeds kunt kopen. Deze thee is een van mijn favorieten. Ze besloten ook om zich te concentreren op thee en koffie, dus geen producten als kroepoek en tempé meer te verkopen.
Na het overlijden van Piet in 1993 is Corrie met hulp van vertrouwde medewerkers doorgegaan. In 2005 heeft ze de zaak verkocht aan de firma Wijs en Zonen die de winkel verhuisde naar Denneweg 134 en het branden van koffie naar Nieuwerbrug. Helaas is ook Corrie veel te vroeg overleden.

Gered door een beeldje

Inproc Chinees beeldjeEind 2015 dreigde de winkel te sluiten, maar Inproc werd gered door een Chinees beeldje in de etalage. Het beeldje was eigendom van de familie Buys. De toenmalige eigenaar nam contact op met dochter Krista Buys: ze moest het beeldje komen halen, omdat de winkel ging sluiten. Dat kon zij niet zomaar laten gebeuren en zij besloot de winkel terug te kopen. Krista volgde haar ouders vol trots en enthousiasme op. Ze draaide zelf als kind vaak mee in de winkel, die basisopleiding is prima in orde. Tot op de dag van vandaag komen er nog klanten, die destijds al bij haar ouders bestellingen kwamen halen.

Ga kijken

Inproc etalage 1Inmiddels kun je Inproc vinden op Denneweg 63. Hier brandt Krista als vanouds weer zelf koffie en mengt ze theemelanges naar oud recept. Ik ben erg blij dat ze besloten heeft dit Haagse instituut in stand te houden, zodat wij er allemaal van kunnen blijven genieten!Inproc koffiebrander

Wil jij meer weten over de fascinerende geschiedenis van ons eten en drinken in Den Haag? Ik vertel je er over tijdens de wandeling ‘Hagenaars en hun eten en drinken’

Hou je ook van lekkere koffie en/of thee? Ga naar de Inproc!

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders