Parkeren rond de Hofvijver

Wim Kan heeft ooit gezegd: ‘Nederlanders hebben maar twee problemen: Hoe vermager ik en waar laat ik mijn auto’. En ook in de 21ste eeuw staan deze problemen nog steeds hoog op de agenda van menig Hagenaar.

parkeren rond de Hofvijver - Parkeergarage Museumkwartier Den Haag
Parkeergarage Museumkwartier

Een paar jaar geleden is de bouw van de parkeergarage Museumkwartier afgerond. En hebben we er in de Haagse binnenstad 320 parkeerplaatsen bij gekregen. Een mooi moment om eens terug te kijken naar eerdere plannen om rond of liever gezegd onder de Hofvijver een parkeergarage te bouwen.

Parkeergarage Waterhoen 1963
parkeren rond de Hofvijver - parkeergarage Waterhoen
Omslag studie

In het begin van de 60-er jaren zou het mogelijk zijn geweest om voor 15 miljoen gulden een parkeergarage onder de Hofvijver te bouwen voor zo’n 1150 personenauto’s. Althans, volgens de ‘Voorstudie Parkeergarage Waterhoen’.  De opstellers van het rapport gingen er wel van uit dat de grond door de overheid voor niets ter beschikking zou worden gesteld. Ze hadden daar een mooie argument voor. ‘De Hofvijver is commercieel op geen enkele andere wijze te gebruiken en dit terrein is dus in alle andere gevallen onverkoopbaar’.

parkeren rond de Hofvijver - Waterhoen
Ingang Tournooiveld

Voor de in- en uitritten waren er twee varianten: Het Tournooiveld of Hofweg/Lange Vijverberg. Beide varianten lieten één van de voetgangersuitgangen rechtstreeks op het Binnenhof uitkomen!

parkeren rond de Hofvijver- Parkeergarage Waterhoen 1
Ingang Hofweg/Lange Vijverberg

Om de noodzaak van een parkeergarage aan te tonen, zijn in oktober 1963 de geparkeerde auto’s geteld.

parkeren rond de Hofvijver - Aantallen geparkeerde auto's
Parkeerstatistieken

De gemiddelde aantallen zijn nu bijna niet meer voor te stellen. 298 auto’s op het Binnenhof, 84 op de Plaats en meer dan 500 op het Lange Voorhout.
In 1973 duikt het plan nog op in de kranten met als opdrachtgever de Stichting Winkelpromenade City ’s Gravenhage. Dit gezelschap staat ook genoemd als opdrachtgever voor de bouw van de parkeergarage onder het Plein. En die is er, zoals we weten, wel gekomen.

Parkeren rond de hofvijver – 80-er en 90-er jaren

In 1983 was er in de Haagse Gemeenteraad een krappe meerderheid voor een parkeergarage voor 600 auto’s onder de Hofvijver. Maar het maatschappelijk verzet was zo groot, dat de aannemer het plan in de la stopte. In 1998 kwam het daar weer uit en de kosten voor de bouw waren inmiddels opgelopen naar 50 miljoen gulden. Maar die zijn niet besteed, want ook deze plannen voor parkeren rond de Hofvijver zijn niet gerealiseerd.

Parkeergarage Museumkwartier
parkeren rond de Hofvijver - Parkeergarage Museumkwartier Den Haag
Parkeergarage Museumkwartier

En nu hebben we dan wel de Parkeergarage Museumkwartier, onder het Tournooiveld. Met voorzieningen waar de plannen uit de 60-er jaren nog niet van spraken: elektrische oplaadpunten, nummerbordherkenning en online reserveren.

parkeren rond de Hofvijver - Parkeergarage Museumkwartier Den Haag bouw
De aanleg

Gedurende de aanleg leek het lange tijd of we in Den Haag een tweede Hofvijver hadden. En Koning Willem-Alexander moest twee Prinsjesdagen omrijden door de Lange Houtstraat.
Met 320 nieuwe parkeerplaatsen zijn er weer meer mogelijkheden voor Hagenaars om hun auto ergens te laten. Maar je kunt natuurlijk ook, of misschien wel beter, met de fiets naar de stad. Werk je gelijk aan de oplossing voor dat andere probleem ‘Hoe vermager ik…’

Wil je meer weten over Haagse ontwikkelingen, doe met familie, vrienden of collega’s een van mijn informatieve en leuke stadswandelingen.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

5 reacties op “Parkeren rond de Hofvijver”

  1. Henk van Beem

    Bizar hoe beleidsmakers soms kunnen denken. Goed om dat weer eens te realiseren.
    Hartelijke groeten!

  2. Bernard Weerdmeester

    In het begin van de jaren 80 was ik bestuurslid van de Fietsersbond in Den Haag. Samen met een aantal andere organisaties (o.a. de historische vereniging Die Haghe) hadden we een comité opgericht tegen de parkeergarage onder de Hofvijver en wisten we regelmatig in de publiciteit te komen. De ferventste voorstander was verkeerswethouder Nyqvist (VVD) van Den Haag. En die periode was de ingang vooral gepland op de Plaats (rond het stand beeld van Johan de Wit).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders