Doodgewoon in Den Haag

Een paar jaar geleden moest ik naar een begrafenis. Niet in Den Haag, maar op de prachtige begraafplaats Duinhof in IJmuiden.

Begraafplaatsarchitectuur

De afscheidsbijeenkomst was in een opvallende aula en natuurlijk wilde ik daarna meer weten over dit gebouw. Het bleek een ontwerp van de bekende architect Willem Dudok te zijn. Deze constatering bracht me ertoe om eens te kijken wat voor interessante gebouwen er op Haagse begraafplaatsen te vinden zijn.
Den Haag begraafplaats Sint Petrus BandenIk ontdekte veel moois. Twee voorbeelden: op de katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden aan de Kerkhoflaan zag ik de neoclassicistische kapel uit 1838 en de langgerekte neoromaanse arcade uit 1885. De architect van de kapel is Adriaan Tollus die ook de begraafplaats ontwierp. Den Haag begraafplaats sint petrus bandenDe arcade is een ontwerp van architect Willem van Liefland, die zoveel voor Den Haag heeft betekend, dat ik zijn naam op mijn lijst van nog te schrijven artikelen heb gezet.

Grafmonumenten

Wandelend over de begraafplaatsen viel mijn oog ook op de bijzondere, mooie en vaak ontroerende grafstenen en –monumenten.
Op Oud Eik en Duinen
Den Haag Begraafplaats Oud Eik en Duinen    Den Haag Begraafplaats Oud Eik en Duinen
Op Sint Petrus Banden
den haag begraafplaats sint petrus banden     Den Haag graf toorop

Inspiratie en delen

Doodgaan, rouwen en begraven zijn fascinerende onderwerpen waar we allemaal mee te maken krijgen. In Den Haag zijn veel interessante, mooie en ontroerende plekken die daarmee te maken hebben, zowel op de begraafplaatsen als daarbuiten. Dus heb ik aan mijn assortiment een fietstour toegevoegd over de historie en actualiteit van doodgaan in Den Haag: Doodgewoon in Den Haag  

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Deel op email
Deel op facebook
Deel op whatsapp
Deel op linkedin
Deel op twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stadsgids Jacqueline Alders
Persoonlijk, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Scroll naar top