Eisenhower bezoekt Den Haag

Een extra vrije dag, daar kun je de meeste schoolkinderen blij mee maken. Op 6 oktober 1945 verschafte B&W van Den Haag de leerlingen van de Haagse scholen deze vreugde. Er kwam die dag dan ook een belangrijk man op bezoek: Generaal Dwight Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eisenhower – de Verdelger

Het bezoek van Generaal Eisenhower werd in de kranten uitgebreid aangekondigd. Zijn belangrijke rol in de oorlog werd aangeduid met omschrijvingen als ‘verdelger van de Duitse oorlogsmachine’ en ‘de overwinnaar van het westen’.

Opdrachtgever Militair Gezag - drukker Drukkerij Henri Bergmans N.V Tilburg
Opdrachtgever Militair Gezag - drukker Drukkerij Henri Bergmans N.V Tilburg

Trein

Het materieel waarmee Eisenhower vanuit Frankfurt via Utrecht naar Den Haag kwam, benadrukte dat hier duidelijk een overwinnaar zijn zegetocht maakte. De trein was samengesteld uit de salonwagens van Hitler, Goering en Goebbels. Alleen waren daar nog niet alle nazisymbolen uit verwijderd. De bloemen stonden in vaasjes met de swastika en ook de koffiekoppen droegen dit symbool.

De machinist van de trein had een bijzonder geschenk voor de generaal: een paar manchetknopen gemaakt van oude zilveren kwartjes en dubbeltjes. In de oorlog was het maken en dragen van dit soort voorwerpen een vorm van lijdzaam verzet. Dit hergebruik van door de Duitsers uit de roulatie gehaalde munten, was natuurlijk ook een teken van koningsgezindheid.

Manchetknopen vervaardigd van 2 dubbeltjes en twee kwartjes met de beeltenis van Koningin Wilhelmina. Coll Beeldbank 40-45

In de trein had de generaal een gesprek met Nederlandse journalisten. Hij had grote bewondering voor de ondergrondse, vooral toen hij over de slag bij Arnhem sprak. Hij zegde toe dat hij alles in het werk zou stellen om er voor te zorgen dat de door de Duitsers geroofde goederen zo snel mogelijk naar Nederland terug zouden komen.
En hij vertelde dat hij, als dit allemaal over was, het liefst in een huisje in een bos wilde gaan wonen. Hij wilde rust en in het geheel geen politieke carrière (!). Hij nam afscheid van de journalisten met ‘Good luck to you all’.

Route

Prins Bernhard stond op tijd klaar op het toenmalige Station Staatsspoor (nu Den Haag Centraal) om het hoge gezelschap te ontvangen. Helaas had trein vertraging, maar om 10.50 uur zette de generaal voet op Haagse bodem. Bij de uitgang van het station zong het Haags Matrozenkoor het Wilhelmus.

Aankomst van generaal Eisenhower aan het station Staatsspoor; de generaal zit links achterin de auto - 6 okt 1945 - Maker Fotopersbureau Van den Heuvel - Coll HGA

Daarna ging het naar de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur. Dat was toen nog een huis aan de Buitenrustweg (inmiddels Tobias Asserlaan). Na een korte pauze ging het gezelschap weer op weg, nu naar het Paleis Lang Voorhout.

Beide routes waren vooraf in de kranten in detail beschreven. Overal waar de generaal langsreed hadden de bewoners van Den Haag de vlaggen uitgestoken. De Nederlandse vlag, maar ook hier en daar de Stars and Stripes. Langs de route stonden juichende Hagenaars die de generaal bestrooiden met bloemen, vaak oranje van kleur, en serpentines.

Eisenhower in Den Haag Plein 1813 6 oktober 1945 - Anefoto - Coll Nationaal Archief

Lange Voorhout

Voor het Paleis Lange Voorhout hadden werklieden van de Gemeentereiniging de straten een laatste beurt gegeven en de pas gevallen bladeren weggeveegd. In het paleis ontving Koningin Wilhelmina de generaal en gebruikte het gezelschap de lunch. Ook minister-president Schermerhorn, de burgemeester van Den Haag, De Monchy, en de minister van Buitenlandse Zaken, Van Kleffens, waren erbij.

Aankomst van generaal Eisenhower bij het paleis Lange Voorhout
Aankomst van generaal Eisenhower bij het paleis Lange Voorhout - 6 okt 1945 - Maker Fotopersbureau Van den Heuvel - Coll HGA
Eisenhower met koningin Wilhelmina
Eisenhower met koningin Wilhelmina in Paleis Lange Voorhout - 6 oktober 1945 - Anefoto - Coll Nationaal Archief

Naar Amsterdam

De generaal moet een snelle eter geweest zijn, want al om 12.45 moest hij weer op pad om via de Benoordenhoutseweg Den Haag te verlaten en naar Amsterdam te rijden.

Eisenhower
Eisenhower verlaat Paleis Lange Voorhout - 6 oktober 1945 - Anefoto - Coll Nationaal Archief

Over Den Haag in en kort na de Tweede Wereldoorlog is veel te vertellen. Dat doe ik tijdens mijn Stadswandeling Tweede Wereldoorlog en tijdens mijn Fietstour Tweede Wereldoorlog.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

2 reacties op “Eisenhower bezoekt Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders