Esperanto in Den Haag

Zamenhofstraat Den HaagIeder jaar zing ik in de weken voor Kerst met mijn koor in diverse zorgcentra in Den Haag.
Den Haag EsperantostraatDit jaar zongen we o.a. in ‘Het Zamen’.
Toen ik ging kijken hoe ik daar moest komen, begreep ik ook de vreemde spelling van de naam van dit huis. Het adres is namelijk ‘Esperantostraat’ en die straat komt uit op de ‘Zamenhofstraat’.

Elkaar verstaan

ZamenhofAls we elkaar kunnen verstaan, kunnen we elkaar begrijpen en hebben we minder conflicten. Met die gedachte ontwierp L.L. Zamenhof rond 1880 een nieuwe, eenvoudige taal. Zamenhof is geboren in Białystok, een plaats in het noordoosten van Polen. In zijn tijd woonden daar Polen, Russen, Joden en Duitsers. Die spraken elk een eigen taal, wat vaak tot onenigheid en zelfs tot straatgevechten leidde. Al heel jong dacht Zamenhof na over een oplossing voor dit probleem. Hij bedacht dat er naast die verschillende talen nog een gemeenschappelijke taal zou moeten zijn die alle mensen zouden kunnen spreken.
Overigens was Zamenhof geen taalkundige. Hij studeerde medicijnen en specialiseerde zich tot oogarts.

Iemand die hoopt

De taal kreeg de naam ‘Esperanto’, wat betekent ‘Hij die hoopt’. Met 16 eenvoudige basisregels is het mogelijk om de taal snel te leren en met anderen te communiceren. Bij het leren van een taal gaat vaak de meeste tijd zitten in de uitzonderingen. Wie heeft niet zitten zweten op de Franse onregelmatige werkwoorden? Esperanto heeft juist een grammatica en opbouw van woorden met een grote regelmaat en logica.
Zoals de naam al weergeeft: Esperanto is meer dan alleen een taal. Wat de sprekers met elkaar verbindt, is het ideaal elkaar beter te begrijpen om zo de wereld beter te maken.

Willem Drees

Drees monument Den HaagDrees congres esperanto den HaagIemand die helemaal achter het ideaal van Esperanto stond, was Willem Drees, gemeenteraadslid en wethouder in Den Haag en later minister en minister-president van Nederland. Hij volgde in 1933 een cursus bij András Cseh. Drees was enthousiast over wat hij noemde ‘de geniaal gevonden eenvoudige opbouw’ van de taal. Hij kon al snel teksten lezen, maar door gebrek aan tijd is hij niet verder gekomen. Maar waar mogelijk heeft hij zich als pleitbezorger voor de taal en de beweging ingezet. Bijvoorbeeld door de openingsrede voor Esperanto congressen te houden.

Esperanto nu

Duolingo EsperantoDe Universele Esperanto Vereniging heeft leden in 120 landen, dus als je Esperanto leert, kun je op veel plaatsen met mensen in contact komen. Esperanto instituut den haagIn de huidige digitale wereld is het nog makkelijker om Esperanto te leren. Bijvoorbeeld door het bekende Duo Lingo te gebruiken.
In Den Haag vind je het Internationaal Esperanto Instituut dat zijn locatie heeft genoemd naar de hierboven vermeldde András Cseh. Dit instituut geeft cursussen, maakt cursusmateriaal en beheert een bibliotheek.
Een Esperanto vereniging hoort helemaal thuis in onze stad van Vrede en Recht!

Wil je weten waarom Den Haag de stad van Vrede en Recht is? Doe de fietstour ‘Stad van Vrede en Recht

Je kunt dit artikel ook in Esperanto lezen.

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

1 reactie op “Esperanto in Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders