Koninklijke paarden

Glazen koetsHoeveel vermogen heeft jouw auto? Tegenwoordig wordt het vermogen van apparaten aangeduid met kW oftewel kilowatts. Toch zie je ook nog regelmatig het aantal pk of paardenkrachten genoemd. Op Prinsjesdag zien we dat begrip weer eens in levende lijve. De koets met de koning en de koningin rijdt dan getrokken door acht paarden door Den Haag. De Glazen koets rijdt dan dus met acht paardenkrachten.

De koetspaarden

Er staan in de Koninklijke stallen gemiddeld 24 koetspaarden op stal. Het zijn Friese, Gelderse en Groninger paarden. Alle paarden oefenen iedere dag. Zowel met een koetsier op de bok van een oefenbrik als ‘onder zadel’. Er zijn namelijk ook koetsen zonder bok en die worden vanaf het paard gemend.
DSCN1826Als er nieuwe paarden nodig zijn, worden ze heel zorgvuldig geselecteerd. Hun karakter is erg belangrijk: ze moeten onder alle omstandigheden rustig blijven en vooral niet bang zijn voor mensen. Toen ik vorige zomer de Koninklijke Stallen bezocht, viel het me ook op hoe graag de paarden geaaid en geknuffeld wilden worden. Het zijn echt sociale dieren.

De verzorging

Paard koninklijke stallenDe koninklijke paarden hebben een actief bestaan, maar ze worden dan ook uitstekend verzorgd. En met de modernste middelen. Zo is er een paardensolarium met infraroodlampen om gewassen paarden te laten drogen. Dat voorkomt kouvatten. Het actieve leven van de paarden zie je ook terug in de frequentie waarmee ze nieuwe hoefijzers krijgen. In drukke tijden is dat een tot twee keer vaker dan andere paarden.

Tuigen

Koning willem II den haagPaarden kunnen uiteraard alleen een koets in beweging brengen, als ze er met tuigen aan verbonden zijn. Voor de bijzondere dagen zijn er ook bijzondere tuigen. Op Prinsjesdag wordt tuigage gebruikt dat tussen 1815 en 1830 in Engeland is gekocht door de Prins van Oranje (de latere Koning Willem II).

8 of 6

Willem-Alexander en Máxima hebben op hun trouwdag op 2-2-2002 ook in de Gouden Koets gereden. Alleen werd deze toen door 6 paarden getrokken. Er worden namelijk alleen 8 paarden ingezet als het regerende staatshoofd de hoofdpassagier van de koets is. Verschil moet er zijn!

Wil je persoonlijk kennismaken met de koninklijke paarden? Meer over de zomeropenstelling van de Koninklijke Stallen op deze website.

Wil je meer weten over ons koningshuis en koninklijke gebeurtenissen? Doe dan met familie of vrienden de Oranjewandeling!

Vind je dit een leuk artikel, deel het via:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Alders 3

Blogger Jacqueline Alders
Informatief, verrassend, met humor!

Wil je een seintje krijgen bij nieuwe artikelen? ​

Meest recente blogberichten

Ik gids u door Den Haag draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders